27 Ağustos 2015 Perşembe

Rengarenk Murakami


  Murakami okumaya İmkansızın Şarkısı ve Sahilde Kafka ile başlamıştım. Kafka Tamura hala hayatımda bir yerlerde dolanmaya devam ediyor. Hayatınıza giren bir kahraman bir daha çıkmıyor. 1Q84'te olduğu gibi.

  Aslında Murakami öyle tuhaf bir yazar ki, ya çok seviyorsun, ya da hiç haz etmiyorsun.
Gördüğüm kadarıyla "eh işte" diyene rastlamadım. Hep bu ikisinden biri. Hoşlanılmamasının nedeni aslında basit. Hikayede kesinlik isteyenler, "tamam kitabın sonu öyle bir bitecek ki, her şey yerine oturacak ben de rahat bir nefes alacağım" diyenler, genel anlamda kitaplarından hoşlanmayanlar diye düşünüyorum ki çok anlaşılabilir.Çünkü gerçekten insan bazen yazarı da sevse, ne yazsa okuyacak durumda olsa da o "son" kısmın direk bir yere bağlanmasını istiyor.

  Ben çok sevenlerdenim. Bayılarak okuyanlardanım. 1Q84'ün çok sevdiğim kısımların altlarını çizerek, post-it leyerek okumuştum. 1250 sayfa olmasından dolayı da ortaya böyle rengarenk bir görüntü çıkmıştı. Yoksa Murakami'nin öyle "renkli" bir dünyası olduğu söylenemez :)

  Kaygılarla, umutlu umutsuz sevgilerle, gizemle, olağandışılıkla doludur. Önce seninle tanışır ve fonda hiç durmak bilmeyen bir playlist ile yolculuğuna eşlik etmeni sağlar. Yönü o belirler, durakları da o seçer. Gittiğin bardaki içkiyi, mola yerinde yediğin yemekleri, yol için zulaladığın her şeyi o ısmarlar. Gerçekleri söyler, kalbini kırar. Meraklandırır, sabrettirir. Son ipuçlarını açtığında seni müsait bir yerde indirip kendi hikayesini sana emanet eder. Orası sayfaların bittiği yer işte.

Sonu kurduğum hayallerle renklenen, ya da daha çok dibe batırdığım kitaplar. Demem o ki, kitaplarında son diye bir şey yok. Olduğunu sanıp rahatlasanız da, bir bitiş cümlesiyle bin kapı açabilirsiniz.

Ne adammış be! :)

Rengarenk Murakami'den birkaç alıntı, tespit vs. Fonda Sinfonietta ile;












4 yorum:

  1. Çok uzun zamandır okuyup okumama konusunda kararsızlık yaşadığım bir yazar Murakami. Sürekli aklımda ama bir türlü cesaret edemiyorum. Yanlış kitaptan başlayıp yazarı tüketir miyim kendim için diye de korkuyorum. Bilemedim işte. Yorumunuzu okuyunca yine bir istek geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başlama kitabı olarak naçizane bir öneri istersen "Sınırın güneyinde, Güneşin Batısında" ya da "İmkansızın Şarkısı" ile başlamanı tavsiye edebilirim :) Hem Murakami'ye göre kısa kitaplar, hem de ilk kitap olarak seni çok fazla yormayacağını düşünüyorum :)

      Sil
  2. Ya seni buralarda gördüğüme çok sevindim. Bir süredir yoktun ortalarda, ben de yoktum :)
    Murakami hep aklımda ama bakalım ne zaman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen Mine Söğüt'ten önerdin bana zamanında, Murakami'ye de ben vesile olayım :)

      Sil

"Kaybettiği her şeyi geri alma derdindeydi, kayıplarının sonu yoktu, hayat sonsuza kadar böyle devam edecekti."
Jack Kerouac